Skip to content

Gör en roadtripp och upplev vackra Österlen

Från Ystad i söder till Kristianstad i norr har vi vackra Österlen. Tar man bilen och gör en roadtripp under en dag så hinner man med en hel del sevärdheter.

Stenhuvud nationalpark

Vy åt söder från Stenshuvud – By Jorchr (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
En naturupplevelse man inte bör missa är att besöka Stenhuvud nationalpark. Här finns en klippa 97 meter ovanför havet där man kan man blicka ut över havet med flera mils avstånd mot havet och kusten. Denna klippa är nationalparkens högsta punkt och förutom sin fantastiska utsikt finns en härlig sandstrand, vandringsleder i lövskog samt ett starkt utbud av flora och fauna. Självklart går det utmärkt att besöka och vandra själv men det görs också guidade turer om man samtidigt vill ha lite mer information. Dessa turer kan bokas året om för den som känner att det vore intressant.

Studera Österlenkonst

I Löderup hittar vi konstnären Annika Jägfeldts galleribostad där man kan beskåda hennes häftiga rockporträtt. Hennes porträtt består bland annat av Jimi Hendrix, Bruce Springsteen, Madonna, Alice Cooper med flera. Fortsätter man resan uppåt längs med kusten finns många skyltar till gallerier och ateljéer där man kan stanna till. Är man riktigt intresserad finns en konstrunda att gå varje påsk.

Besök och fynda på loppisar

Loppisar är nästan ett givet under sommaren och de vid Österlen ska man inte underskatta. Under framförallt perioden juli till augusti finns det varje helg olika loppisar att besöka. De bästa brukar vara de som anordnas av idrottsföreningar med bra utbud, priser och dessutom trevlig atmosfär.

Njut av stenugnspizza på Friends

I Mellby mellan Kivik och Simrishamn hittar du charmiga Friends Gårdskog. Paret Barbro och Peter har här sitt näste för Pizza i en gammal äppelträdgård. Peter är pizzabagaren men kan mer likna en sjörövare med sitt skägg och bandana, lite som Pippa Långstrumps pappa. Här görs supergoda och ekologiska vedugnspizzor som man bara inte får missa att prova om man är i krokarna. Väldigt populärt ställe så det gäller att boka bord om man verkligen vil ha chans att testa dessa omtalade pizzor.

 

Gör ett besök hos Lisas Retro/Design

Lisas Retro/Design hittar du i ett mysigt Österlenhus i norra Kverrestad. I denna affär säljer man framförallt skandinavisk inredning och design från 50, 60 och 70.talet. Fokus ligger på framförallt dansk formgivning och det finns en uppsjö av intressanta saker. Möbler, lampor, mattor, ja det mesta kan du hitta här. Är man ute efter billiga loppisfynd är dock detta inget man ska satsa på, utan hit åker man om man är beredd att betala för kvalité. Men priserna är ändå bra för den kvalité som man får i gengäld.

 

Njut av choklad på Österlens Chokladfabrik

Ett självklart stopp för chokladälskaren! I en gammal tegelskola byggd 1894 har man sedan 2004 Österlens Chokladfabrik. Här görs all choklad av ett team direkt på plats och många av råvarorna är lokala från närområdet. Kivikäpplen används till exempel till äppelpraliner och är ett måste att testa. När man ändå är där kan man passa på att köpa en god kopp kaffe medan man avnjuter lite kvalitétschoklad gjord på råvaror från närområdet.

Privacy Policy